Kadonnen motivaation metsästys Kadonnut motivaatio tulee kalliiksi ja tuhoaa ilmapiiriä

Työmarkkinat vetävät kovemmin kuin pitkään aikaan. Ihmiset vaihtavat tehtäviä ja tietyillä aloilla alkaa olla vaikea löytää lisää osaajia. Ja kuitenkin Gallupin 2018 julkaistun tutkimuksen mukaan vain noin 15 % työntekijöistä on aidosti sitoutuneita työhönsä. Gallup arvioikin, että loppujen työntekijöiden matalampi sitoutuneisuus tai suoranainen tyytymättömyys maksaa vuosittain globaalisti 7 biljoonaa dollaria tuottavuuden menetyksenä.

Sitoutuneisuus ja työmotivaatio voivat olla kadoksissa monenlaisista syistä. Joskus syy löytyy organisaation johtamisesta tai vaikutusmahdollisuuksien puutteesta. Joskus taas syyt ovat enemmän henkilökohtaisia. Moni osaisi heti nimetä kollegan, jonka motivaatio on kateissa, työ ei innosta ja joka selvästi haluaisi jotain muuta. Kun työ itsessään tai tapa tehdä sitä ei ole enää mielekästä, voi alkaa kokonaisvaltaisempi oireilu: työtilanne aiheuttaa stressiä, mikä voi puolestaan johtaa uni- tai keskittymisvaikeuksiin tai jopa sairastelukierteeseen. Juurisyy on kuitenkin työmotivaatiossa. Tilanne tuntuu ihmisestä itsestään ylitsepääsemättömän vaikealta; tietä ulos ei ole. Hänen ympärillään kollegat huomaavat, että entisestä mukavasta ja aikaansaavasta työkaverista on tullut:

  • kiukkuinen ja ärtyisä
  • väsynyt ja aloitekyvytön
  • aikaansaamaton
  • vetäytyvä tai toisaalta ylipirteä
  • poissaoleva – niin henkisesti kuin fyysisestikin


Tässä vaiheessa jo koko työyhteisön ilmapiiri voi kärsiä, kun työtehtävät alkavat kasaantua muille ja pahoinvoiva heijastelee omaa pahaa oloaan työympäristöön – mikään ei tunnu olevan hänen mielestään töissä hyvin.

Tällaisessa tilanteessa työkaveri tarvitsee apua. Itse hän ei sitä useimmiten osaa pyytää, mutta vastuullinen esimies toimii siitä huolimatta. Tärkeintä on varmistaa, että fyysiseen jaksamiseen ja hyvinvointiin liittyvät asiat laitetaan ensin kuntoon; on vaikeaa lähteä työstämään omaan motivaatioon ja osaamiseen liittyviä isoja kysymyksiä, jos esimerkiksi univaje painaa mieltä. Kun fyysisen jaksamisen osalta päästään liikkeelle, on aika keskittyä olennaisiin kysymyksiin:

  • Millainen tekeminen minua motivoi? Mistä saan energiaa?
  • Mitä kaikkea osaan?
  • Mitä haluaisin tehdä tulevaisuudessa?
  • Mitä minun pitää tehdä muokatakseni työuraani toivomaani suuntaan?


Näihin keskusteluihin jämähtänyt työntekijä tarvitsee tukea – jonkun, jonka kanssa näitä asioita voi pohtia ja suunnitella luottamuksellisesti ja työntekijän omaa motivaatiota vahvistaen. Joskus keskustelukumppani voi olla oma esimies, mutta usein neutraali, ulkopuolinen ura-coachingin ammattilainen. Kun vastaukset alkavat kirkastua, löytyy myös tahto toimia itse. Ratkaisu tilanteeseen voi olla vaikkapa:

  • Nykyisen työn kehittäminen ja siinä kehittyminen eteenpäin
  • Uuden tehtävän löytäminen oman organisaation sisällä
  • Uusiin tehtäviin hakeutuminen organisaation ulkopuolella
  • Uudelleen kouluttautuminen


Mihin tahansa ratkaisuun henkilö päätykään, tärkeintä on, että hän löytää itselleen oikean paikan ja motivaation kehittyä siinä. Jos ratkaisuna on uuden työpaikan hakeminen organisaation ulkopuolella, niin ura-coaching jatkuu luontevasti uudelleensijoittumisvalmennuksena. Tärkeintä on, että meistä jokainen voisi olla aidosti innostunut omasta työstään ja sen merkityksellisyydestä. Ei ehkä jokaisena marraskuun aikaisena aamuna, mutta kuitenkin säännöllisesti!

 

Blogin kirjoittaja, Executive Coach Henna Tomperi ja hänen kollegansa auttavat mielellään löytämään sopivat ratkaisut Teidän haastaviin tilanteisiin.