LinkedInin voima työnhaussa "Irtisanomistilanteen jälkeen, jos koskaan on aika pyytää apua verkostolta"

Valmennettavamme ei aiemmin ollut kovin aktiivinen LinkedInissä eikä hyödyntänyt verkostoaan siellä. Kun hänet yt:den johdosta yllättäen irtisanottiin, nyt jos koskaan oli aika pyytää apua verkostolta. Mihin avunpyyntö johti, yllätti valmennettavamme. Sen johdosta hän haluaa jakaa oman kokemuksensa ihmisten halusta auttaa ja LinkedInin voimasta työnhaussa. 

"Kun irtisanominen yt:den johdosta osui omalle kohdalleni, se tuli aivan puskista ja oli hirveän iso järkytys. Aloin kuitenkin saman tien saada paljon ihania, kannustavia ja rohkaisevia viestejä ihmisiltä eri kanavia pitkin."

"Olen nähnyt työurani aikana useat yt:t ja tiedän, että tilanteessa ei ole mitään hävettävää. Tässä kohdin itseä mietitytti lähinnä se, miten työllistyn +50v työnhakijana. Koin, että pelkkien hakemusten lähettäminen ei olisi riittävä teko."

"Käyntikortteja ei ole jaettu enää vuosiin vaan on verkostoiduttu LinkedInissä. Minulle oli kertynyt sinne laaja verkosto, jota en kuitenkaan ollut aikaisemmin hyödyntänyt. Nyt jos koskaan oli aika tehdä niin ja pyytää apua! Tätä ajatusta tuki myös se hyvä fiilis, jota olin kokenut verkostoltani saamistani viesteistä heti irtisanomistilanteen jälkeen."

"Päätin siis tehdä tilanteestani lyhyen ja napakan LinkedIn postauksen, jossa kertoisin selkeästi tilanteestani ja toiveistani lukijalle, siten että avunpyyntööni olisi helppo tarttua. Postaus sisälsi neljä asiaa:

  1. Tieto irtosanomisesta yt:den johdosta eli tilanne, jossa olin.
  2. Kuvaus, millaista työtä haluan tehdä seuraavaksi.
  3. Pyyntö toimia: Tykkää, kerro työpaikkavinkkejä ja jaa profiiliani. 
  4. Tärkeimmät hashtagit liittyen hakemaani työnkuvaa. 

"Viikossa postaukseni sai yli 20.000 näyttökertaa, yli 430 tykkäystä (joista 100 sydäntä!) ja 34 kommenttia. Seurasin aktiivisesti postaukseni saamia reaktioita ja vastasin jokaiseen saamaani kommenttiin ja yhteydenottoon. Sain toistakymmentä yhteydenottoa niin verkostooni kuuluvilta kuin tuntemattomilta henkilöiltä. Minulla oli selkeä kuva siitä, mitä halusin seuraavaksi tehdä. Oli kuitenkin voimaannuttavaa huomata, miten monenlaisissa rooleissa muut näkivät, että voisin toimia. Sain ehdotuksia työtehtävistä, joita en olisi itse osannut ajatella tekeväni. Huomasin, miten helposti sitä asettaa itsensä pieneen lokeroon, muiden kuunteleminen siis kannattaa. Sain tästä kokemuksesta paljon omaan reppuuni."

"En ollut aikaisemmin ollut erityisen aktiivinen LinkedInissä. Nyt päätin jatkaa aktiivisuuttani julkaisemalla omaan osaamiseeni liittyvän postauksen kerran viikossa tai kommentoimalla muiden julkaisuja. Olin niin kiitollinen ihmisten auttamishalusta ensimmäisen postaukseni jälkeen, että laitoin vielä parin viikon päästä avoimen kiitosviestin. Myös se sai runsaasti huomiota.”

"Lopulta minulle oli tarjolla kolme työpaikkaa, joista kaksi oli tullut LinkedIn yhteydenottojen perusteella ja yksi oli itse hakemani paikka. Jokainen näistä paikoista olisi ollut minulle sopiva. Hyväksyin lopulta työtarjouksen itse hakemastani paikasta."

"Kokemukseni perusteella voin todeta, että ihmisillä on halu auttaa. Sain jokaisesta yhteydenotosta paljon rohkeutta ja uskoa itseeni."

"Opin myös sen, että tällainen avoin viesti vaikeassa tilanteessa kannattaa kirjoittaa heti kun itselle on selvää, mitä haluaa ja toivoo. Viestiä ei tule hinkata loputtomiin, tällöin siitä katoaa oman sydämen ääni – tärkeintä on oman tunteen välittäminen. LinkedIn profiilin ei myöskään tarvitse olla viimeisen päälle hiottu, ja sen takia viivästyttää viestin kirjoittamista. Tarkistin itse profiilistani, että se on suht ajanmukainen, jonka jälkeen laitoin verkot vesille ja jatkoin sen jälkeen profiilini tuunaamista."

"Kannustan jokaista olemaan rohkea ja pyytämään apua. Kun saat viestejä, ole avoimin mielin ja kuuntele kaikki – älä sulje itse niitä ovia, jotka avautuvat."


Haastateltava osallistui AS3:n ura- ja työnhakuvalmennukseen 2021.