Näillä vinkeillä pääset jatkoon videohaastattelussa 7 vinkkiä rekrytoinnin ammattilaisilta

Videohaastattelut ovat tehokas keino valita tehtävään parhaiten sopivat hakijat henkilökohtaiseen haastatteluun, ja niitä käytetään nykyisin laajasti. Tähän juttuun olemme koonneet rekrytoinnin asiantuntijoidemme parhaat vinkit, joita voi soveltaa erityyppisiin videohaastatteluihin

1. TUTUSTU OHJEISIIN HUOLELLA

Karkeasti videohaastattelut voidaan jakaa kolmeen ryhmään, sellaisiin: 1) joihin vastauksen voi nauhoittaa useamman kerran 2) joihin vastauksen voi nauhoittaa vain kerran sekä 3) vapaamuotoisiin videoesittelyihin, joissa omaa osaamista ja persoonaa voi tuoda esille vapaamuotoisemmin. Video voi toimia myös työnäytteenä omasta tekemisestä esimerkiksi luovalle alalle hakeutuessa.

Mikäli vastaukset on mahdollista nauhoittaa useampaan otteeseen, kirjaa ensin ylös kysymykset ja mieti vastauksesi rauhassa etukäteen. Tämän jälkeen voit nauhoittaa vastauksesi, katsoa sen läpi, ja tarvittaessa nauhoittaa uudelleen. Älä kuitenkaan jää hiomaan vastauksiasi loputtomiin, sillä kyseessä ei ole koe-esiintyminen eikä sinun tarvitse olla esiintymisen ammattilainen. Videohaastatteluissa, joissa vastauksesi tallentuvat heti, kannattaa testata etukäteen äänen kuuluvuus sekä riittävä valaistus.

2. MIETI, MITÄ HALUAT VIESTITTÄÄ

Onnistuneen haastattelun pohjana on aina kirkas minäkuva eli itselleen kannattaa kirkastaa, mikä on oma ydinosaamiseni, ja millaista työtä etsin. Tämän jälkeen oma osaaminen on helpommin myytävissä kohdeyritykselle - mitä voin tarjota juuri tälle yritykselle? Mieti kolme pääviestiä, jotka haluat itsestäsi välittää videohaastattelun aikana.

3. HUOMIOI TAUSTATEKIJÄT

Valitse rauhallinen paikka ja kiinnitä huomiota myös siihen, mitä taustalla näkyy. Neutraali seinä on varma valinta taustalle. Pukeutumisessa varma valinta on pukeutua kuin olisi menossa työhaastatteluun. Kamerana voit käyttää tietokoneen web-kameraa, tablettia tai älypuhelinta. Kamera kannattaa asettaa suurin piirtein silmien korkeudelle.

4. VASTAA YTIMEKKÄÄSTI

Pidä vastauksesi napakoina ja vastaa siihen, mitä kysytään. Tyypillisesti sopiva maksimipituus vastaukselle on 2-3 minuuttia per kysymys.

5. ÄLÄ LUE PAPERISTA!

Jos mahdollista, harjoittele vastaustasi etukäteen, mutta älä lue suoraan paperista. Tärkeimmät viestit on hyvä pitää mielessä, mutta sanasta sanaan vastauksia ei ole välttämätöntä – useimmiten edes toivottavaa – kirjoittaa muistiin. Rekrytoija pyrkii muodostamaan sinusta kokonaiskuvan ja suoraan paperista luettu vastaus ei anna sinusta aitoa vaikutelmaa.

6. OLE OMA ITSESI

Rekrytointi on aina vuoropuhelua hakijan ja rekrytoivan yrityksen välillä. Parhaassa tapauksessa löytyy molemminpuolinen match hakijan arvomaailman, osaamisen, potentiaalin ja persoonan sekä yritykseen haettavien ominaisuuksien välillä. Ole siis oma itsesi ja avaa persoonaasi sekä tapaasi tehdä työtä konkreettisilla esimerkeillä sekä onnistumistarinoilla. Muista myös, että on luonnollista, että tällainen tilanne jännittää. Rekrytoijat ymmärtävät myös sen, joten älä jää kiinni omaan jännitykseesi!

7. HYMYILE

Hymyllä on ihmeellinen voima. Hymyily antaa sinusta ystävällisen ja helposti lähestyttävän kuvan, mutta myös rentouttaa ja antaa sinulle itsevarmuutta. Ota siis hyvä ryhti, katso suoraan kameraan, hymyile ja anna mennä :)

 

Kirjoittaja Mirka Fagerholm on kokenut henkilöstöalan ammattilainen, joka on työskennellyt viimeiset 15 vuotta henkilöstöasioiden, johtamisen kehittämisen sekä rekrytoinnin parissa.