5 ASKELTA Rakenna vaikuttava työhakemus 26.02.18
Digitalisaatio on ravisuttanut työnhakua. Mahdollisuudet etsiä töitä, rakentaa omaan osaajabrändiä ja verkostoa ovat rajattomat. Muutoksen keskellä eräs asia on pysynyt ennallaan: vaikuttava työhakemus tehoaa. Se raottaa ovea jalalle enemmän kuin osaat arvatakaan. Huolella räätälöitynä se piirtää henkilön persoonaa, motivaatiota ja antaa osaamisesta professionaalisen kuvan. Tästä huolimatta työnhakua ajatellaan edelleen kovin teknisesti.
Yksi isoimmista virheistä, joita saatat neuvottelutilanteessa tehdä, on porhaltaa tilanteeseen liian hätäisesti, mietimättä strategiaasi ja tavoitteitasi. Jotta välttäisit tämän, kannattaa valmistautua muun muassa näiden ohjeiden mukaisesti:
- Hakemuksen tehtävänä on herättää työnantajan motivaatio saada lisää tietoa hakijasta ja pyytää hänet haastatteluun.
Viestintä on muuttunut kauttaaltaan lyhyeksi ja nopeatempoiseksi. Se näkyy myös hakemuksissa.
- Lähdetään liikkeelle kevyesti ja kokeillaan, josko tärppää. Vaivannäkö ja räätälöinti jää tekemättä. Vaikuttavan hakemuksen tekeminen vaatii aina aikaa ja vaivaa.
Askeleet hyvän hakemuksen kirjoittamiseen
1. Pysähdy ja pohdi
Mielenpainuvan ja erottuvan hakemuksen takana on aina syvempää pohdintaa. Pysähdy ja pohdi, kuka olet, mitä osaat ja mitä olet saanut aikaseksi. Mieti, mistä olet pitänyt töissäsi. Monen eväät ovat hyvät, mutta itsensä paketoiminen on yllättävän haastavaa. Perusteellinen pohdinta valmistaa myös työhaastatteluun.
2. Perehdy haettavaan paikkaan
Suhtaudu työpaikkailmoitukseen kuin asiakaspalvelutilanteeseen. Perehdy ilmoitukseen. Mitä työ käytännössä on, millaisia valmiuksia siinä edellytetään, millainen on hakuprosessi. Jos et tunne toimialaa tai organisaatiota, tutki netistä, käy organisaation nettisivuilla, käytä verkostojasi. Lue ja analysoi.
3. Hanki lisätietoa, ota yhteyttä työnantajaan
Jos perehtymisen jälkeen ilmassa on edelleen kysymyksiä, valmistele kysymykset ja soita organisaatioon – puhelinaikana. Mikäli puhelinaika ei sovi sinulle, selvitä puhelimitse tai sähköpostilla, miten voisit esittää lisäkysymyksiä hakemuksen laatimista varten. Muista myös, että se on mahdollisuus antaa ensivaikutelma.
4. Pohdi motivaatiotasi
Huomioi, että niin motivaatio kuin sen puute näkyvät työhakemuksessa. Pohdi rehellisesti, mikä on motivaatiosi avoimena olevaan paikkaan. Harva kandidaatti täyttää kaikki työpaikan vaatimukset. Sen sijaan työnantajaa kiinnostaa se, kuinka halukas olet oppimaan vaaditut taidot. Motivaatiosta kertominen myös raottaa persoonaasi, mikä on tärkeää organisaation dynamiikan kannalta. Uuden työntekijän on sovittava työyhteisöön.
5. Räätälöi hakemus, älä kuitenkaan jää hinkkaamaan
Vastaa ilmoituksen vaatimuksiin. Alku on tärkeä, sen tarkoitus on houkutella työnantajan perehtymään hakemuksiisi ja pyytää haastatteluun. Vaikuttava hakemus mahtuu yhteen sivuun, hakemus ei ole tutkimuskohde. Hakemukseen liitettävä cv sekä hakijan ilmoittamat sosiaalisen median linkit tuovat hakemukseesi lisäulottuvuuden.
Lopuksi: päästä hakemus käsistäsi ja luetuta se ulkopuolisella. Meillä on inhimillinen piirre sokeutua omalle kirjoitukselle ja lähtökohtaisesti ihmiset ovat halukkaita auttamaan työnhaussasi.
Kirjoittajina ovat AS3:n partneri Leena Airola ja AS3 valmentaja Johanna Konttila.