AS3 VALMENNETTAVAn kokemus Mitä odottaa ura- ja työnhakuvalmennukselta?

Löytääkö valmentaja minulle työpaikan? Mihin valmennus minua velvoittaa? Paljonko se minulta vaatii? Entä jos en tulekaan toimeen valmentajan kanssa? Tällaisia ja monia muita kysymyksiä saattaa herätä, kun löytää itsensä yllättäen ja odottamatta työnhakuvalmennuksesta.

"Eräänä lokakuisena iltapäivänä löysin itseni työ- ja uravalmennusyritys AS3:n toimistosta Espoon Leppävaarasta. Tornitalon yläkerroksista aukeni näkymä harmaalle parkkipaikalle ja tuijottaessani vapaata paikkaa etsiviä autoja tunsin oloni yhtä harmaaksi kuin päiväkin oli. Olin juuri löytänyt itseni varsin yllättäen ja odottamatta työnhakuvalmennuksesta, kun silloinen työrupeamani oli varsin lyhyellä varoitusajalla päättynyt."

"Päässä pyöri tuhansittain kysymyksiä ja oli paljon kaikkia käytännön asioita, joita piti hoitaa. Samaan aikaan piti alkaa tavallaan rakentaa omaa identiteettiä uusiksi, kun yksi keskeinen asia, jonka varaan meistä lähes jokainen rakentaa omaa minuuttaan, eli se työminä, oli lakannut olemasta, tai ainakin siirtynyt hetkeksi tauolle. Oli siis paljon avoimia kysymyksiä eikä juurikaan vastauksia."

"Kun aloitin valmennuksen, en yhtään tiennyt mitä odottaa. Löytääkö valmentaja minulle työpaikan (spoiler alert: ei löydä, se ei ole valmentajan tehtävä, mutta hän tukee työnhaussa, tästä kohta lisää), mihin valmennus minua velvoittaa, paljonko se minulta vaatii ja mistä oikeastaan onkaan kysymys? Entä jos en tulekaan toimeen valmentajan kanssa? Sopiiko koko metodi minulle lainkaan?"

"Ensimmäinen asia, joka minulle valmennuksessa selvisi on se, että minun ja valmentajan välinen suhde on luottamuksellinen ja tarkoitettu auttamaan juuri minua. Valmentajani sanoi heti valmennuksen alussa, ettei uravalmennus ole terapiaa, mutta valmentajat antavat tukea ja auttavat valmennettavan yli työnhaun haasteiden."

"Kun yhtäkkiä löydät itsesi tilanteesta, jossa yksi arjen peruskivi puuttuu, saattaa tuntua siltä, että on yhtäkkiä jäänyt täysin tyhjän päälle. Tai kuin olisi Ihmemaan Liisan tapaan pudonnut kaninkoloon. Tässä uudessa Ihmemaassa selviytymisessä valmentaja nimenomaan auttaa selviytymään. Ja tämä apu onkin juuri se, mikä etenkin työttömyyden alkuvaiheessa on se, mitä eniten tarvitaan. Se, että on olemassa joku, joka kuuntelee ja auttaa, on lähes korvaamaton tuki tässä suuressa elämänmuutoksessa."

Kemioiden kohtaaminen varmistaa valmennuksen onnistumisen

"Valmennuksessa, kuten sanottua, on kyse valmentajan ja valmennettavan välisestä suhteesta. Siksi on ehdottoman tärkeää, että valmentaja on sellainen, että juuri sinusta tuntuu, että teillä kemiat kohtaavat. Minä ja valmentajani onneksi löysimme yhteisen sävelen heti ensipuhelussa."

"Valmentajani kanssa olimme koko valmennuksen ajan samoilla linjoilla ja sain sellaista tukea, mitä matkan varrella tarvitsin. Tuntui, että hän ymmärsi minua ja niitä haasteita joiden kanssa painiskelin, ja osasi tarjota niihin oikeita ratkaisuja. Ja mikä tärkeintä, hän kuunteli ja oli empaattinen, mikä oli minulle kullanarvoista."

Olet itse vastuussa työnhaustasi

"Yksi iso osa valmennusta oli AS3:n tarjoama portaali, josta löytyy valtavasti materiaalia työnhaun tueksi. Kenties ensimmäinen kysymys, joka minulle heräsi, oli: kenelle teen näitä eri tehtäviä, joita portaalista löytyy? Teenkö niitä itselleni, valmentajalle, vai kenties potentiaaliselle tulevalle työnantajalle? Tämä oli ensimmäinen iso valaistuminen - koko materiaaliportaali tehtävineen ja harjoitteineen on tarkoitettu vain minulle ja minun käyttööni, oman työnhakuprosessini ja hyvinvointini tueksi."

"Etenkin harjoitteiden tarkoitus on auttaa löytämään ja ymmärtämään, kenties muistamaankin omia vahvuuksia. Ne luovat uskoa omaan osaamiseen, hahmottavat sitä, minkälaisesta työstä tai työpaikasta olisin kiinnostunut, missä asioissa olen jo hyvä ja mitä kenties haluaisin kehittää."

"Vaikka välillä saattoi tuntua turhauttavalta kirjoittaa ylös omia vahvuuksia, on se juuri sitä, mikä kasvattaa uskoa omaan osaamiseen ja toisaalta auttaa myös valmentajaa ymmärtämään sitä, mikä juuri sinusta tekee hyvän työntekijän ja kiinnostavan rekrytoitavan. Valmennus auttoi myös katsomaan koko hakuprosessia onnistumisena. Haastatteluun pääseminen on jo voitto sinänsä ja sitäkin pitää juhlia."

"Valmennuksen tavoite on auttaa uutta työtä etsivää löytämään se oma, oikea työpaikka. Kuitenkin sen raaka työ eli työn hakeminen jää työnhakijan vastuulle. Valmentaja voi auttaa cv:n rakentamisessa, hän voi kommentoida työhakemuksiasi ja auttaa keksimään eri tapoja, joilla voit verkostoitua tai löytää piilotyöpaikkoja, mutta sitä varsinaista työpaikkaa hän ei sinun puolestasi hae."

Muista pitää huolta myös itsestäsi

"Työnhaku on kovaa työtä, siitä ei vaan pääse mihinkään. Työhakemusten kirjoittaminen ja lähettäminen, potentiaalisten työpaikkojen etsiminen ja kiinnostavien yritysten löytäminen, verkostoituminen ja kielteisistä vastauksista toipuminen vievät energiaa. Siksi onkin tärkeää sekä tuntea itsensä että oman jaksamisen reunaehdot."

"Siinä, missä yksi soittaa kaikkiin tuntemiinsa yrityksiin ja lähestyy koko verkostoaan, voi joku toinen tuntea omaksi tavakseen vaikkapa aktiivisuuden sosiaalisessa mediassa. Pääasia on, että löydät sen itsellesi luontevimman tavan ja samalla pidät huolta myös omasta jaksamisestasi, sillä työnhaku voi myös uuvuttaa. Rakenna siis päiväsi tai viikkosi siten, että siihen mahtuu myös lepoa, harrastuksia ja kannustavaa läsnäoloa perheen tai ystävien kanssa."

"Itse hyödynsin vapaat arkipäivät käymällä uimassa ja pitkillä kävelyillä, puuhailemalla puutarhassa ja käymällä elokuvissa tai museossa keskellä päivää. Sen sijaan, että olisin käyttänyt joka päivä tietyn määrän tunteja työnhakuun, pidin työnhakupäiviä ja vapaapäiviä. Ja työnhakupäivänkin yleensä pyrin päättämään johonkin kivaan ulkoiluun tai vaikkapa sadepäivän askarteluun."

"Näin pystyin olemaan tehokas työnhaussa, mutta samalla pidin huolta henkisestä hyvinvoinnistani. On hyvä muistaa myös syödä riittävästi ja riittävän terveellisesti. Yksi hyvä tapa yhdistää sosiaalinen elämä ja makoisa ruoka on tavata kavereita lounaan merkeissä."

Valmennus auttoi läpi vaikeiden aikojen

"Siitä mukaan kun työnhakuni eteni, muuttui taloudellinen tilanne Suomessa jatkuvasti huonompaan suuntaan. Yritys toisensa jälkeen ilmoitti muutosneuvotteluista ja väkeä vähennettiin jatkuvasti. Vaikka uusia paikkoja oli onneksi jatkuvasti haettavissa ja pääsin noin 20% hakemistani paikoista haastatteluun, muutamassa paikassa ihan kalkkiviivoille asti, oli melko nopeasti selvää, ettei uutta paikkaa välttämättä ihan hetkessä löytyisi."

"Minulle oli tärkeää, että sain valmentajan tuen ja osaamisen mahdollisimman pitkään työhakumatkallani. Valmentaja tarjosi minulle henkisen tuen ja kuuntelemisen lisäksi käytännön apua kommentoimalla työhakemuksia, kuuntelemalla ja kommentoimalla työnhakukokemuksiani, harjoittelemalla työhaastatteluun ja analysoimalla haastatteluja niiden jälkeen."

Verkosto, verkosto, verkosto

"Kuten sanottu, työnhaku on pitkä prosessi, ja työmarkkinatilanteen muuttuvassa maailmassa kuulee enemmän ja enemmän tarinoita siitä, miten vaikeaa osaavienkin tekijöiden on löytää uutta työtä. Valmennuksessa korostettiin moneen kertaan oman verkoston hyödyntämisen tärkeyttä, ja niinpä itsellenikin se työpaikka lopulta löytyi verkoston kautta."

"Loppuvuodesta 2024 entinen yhteistyökumppanini otti yhteyttä, he tarvitsivat määräaikaiseen projektiin nopealla aikataululla juuri minun kaltaistani ihmistä. Niinpä aloitin työt joulukuussa 2024 ja alkuvuodesta 2025 tämä paikka muuttui vanhempainvapauden sijaisuudeksi. Ja kuka tietää, mitä tulevaisuus tuokaan tullessaan?"

Valmennettava osallistui AS3:n ura- ja työnhakuvalmennukseen vuonna 2024. Valmennettava halusi jakaa kokemuksensa muille irtisanotuille kannustuksena sekä avata omasta näkökulmastaan, mitä ura- ja työnhakuvalmennus on.

LUE MYÖS MUIDEN VALMENNETTAVIEMME KOKEMUKSIA